Wat is.. Agar

Agar of Agar-Agar is de vegetarische vervanger van gelatine.

Wat is Agar?

Agar is wit-bruin en een beetje doorzichtig en word gemaakt door het koken en persen van zeewier. Het is twee keer zo sterk als gewone gelatine en is verkrijgbaar in schilfers, poeder en repen.


Agar gebruiken 

Moet je Agar toevoegen aan een warm recept dan moet je de agar koken. Blijf wel constant roeren of de agar onderaan de pot zal hard worden. Beiden de agar en het recept waar je het aan toevoegt moeten warm zijn zodat de agar zijn werk beter kan doen.

Bij een koud recept moet je de agar eerst 10-15min laten weken in koud water en dan op LAAG vuur laten smelten. Of je kan de agar op voorhand maken door het te laten weken in warm water en laten afkoelen. Dan wordt het een gel zoals gelatine en kan je de gewenste hoeveelheid gewoon smelten.

Agar laat je het best 10 min weken in de vloeistof waar het in gekookt word, zo smelt de agar beter.

Metingen

1 lepel agar schilfers is gelijk aan 1 theelepel agar poeder.

Voor 250ml vloeistof gebruik je 1 theelepel agar poeder, 1 lepel agar schilfers of 1/2 reep.

Een reep kan je het beste voor gebruikt fijn mixen. In die vorm is het twee keer zo sterk als de schilfers, de poeder is drie keer zo sterk als de schilfers.

Waarvoor agar nog gebruikt kan worden

  • bindmiddel voor soep
  • gelei (2 lepels poeder of 1 lepel schilfers bij 600ml vloeistof)
  • ijs
  • laxeermiddel

Reacties

Een reactie posten