Valentijns verrassings cake


Een cake is maar een cake, denk je? Daar valt over te discussiëren, maar wacht maar tot je deze cake in de helft snijd en de leuke verrassing binnen in te zien krijgt. Je date zal niet weten wat hij/zij ziet. 

Ik heb dit idee gevonden op Pinterest die me naar de site van Very Culinary bracht. Deze gebruikte voor de cake twee dozen 'pound cake' mix.  
Uitdaging aanvaard! Ik ben het web rond getrokken naar een pound cake recept en deze heb ik dan ook gevonden op de site van Joy of baking. Ik heb dit recept gekozen zonder reden, ik had er gewoon een goed gevoel bij.

Op Very Culinary staat dat je de midden cake, het hartje, 8-10minuten minder moet bakken dan word aangegeven op de doos/recept doordat deze eigenlijk twee keer gebakken wordt. Ik heb uit voorzorg deze cake de eerste keer toch het volle uur laten bakken. Hier heb ik geen spijt van want het eindresultaat was helemaal niet droog, de hele cake was vochtig en sponzig, er was weinig tot geen verschil tussen de twee cake's

Doordat Very Culinary cake mix heeft gebruikt was het me niet duidelijk hoeveel cake je nu werkelijk nodig hebt. Ik heb gewoon het recept genomen zoals op Joy of baking staat. Voor beide cakes was dit te weinig. De roze cake was te laag om een andere uitsteker te gebruiken, ik moest dus dit hartje gebruiken. En zoals je kan zien zitten de hartjes hoog in de cake doordat er niet genoeg beslag was om deze helemaal te bedekken. Daarvoor zal ik het recept van op Joy of baking verdubbelen en hieronder voor jullie neer schrijven. Willen jullie het net zoals op de foto gebruik dan de helft van het recept voor elke cake.


De ingrediënten

voor 1 pound cake in een standaard lange cake vorm

  • 6 grote eieren
  • 6 lepels melk (90ml)
  • 3 thl vanille extract
  • 300 gram cake bloem (280 gram bloem + 20 gram maïzena)
  • 2 thl bakpoeder
  • 1/2 thl zout
  • 300 gram suiker
  • 370 gram boter, kamertemperatuur
  • 1/4 thl roze kleurstof

De bereiding


- verwarm de oven op 175°C
- in een kom meng de cake bloem met het zout, de bakpoeder en de suiker, zet opzij
- in een andere kom roer de melk en vanille extract bij de eieren, zet opzij
- in een grote mengkom crème de boter
- voeg er de bloem mix aan toe en meng


- voeg er de helft van het ei mengsel bij en mix voor 1 minuut
- voeg er de rest van het ei bij en mix verder voor 30 seconden


- kleur het beslag roze
- vet je bakvorm in en leg een velletje bakpapier op de bodem, vet deze ook in
- giet het beslag in de bakvorm
- zet op de laagste niveau in de oven en bak 1 uur
- haal de cake uit de oven en laat een kleine 10 minuten afkoelen in de bakvorm en haal de cake er dan uit, laat volledig afkoelen
- verpak de afgekoelde cake in plastic folie en leg minstens 4 uur in de koelkast. Je kan dit ook de avond ervoor maken en de cake de hele nacht in de koelkast laten liggen, dit heb ik gedaan.

4 uur of 1 nacht later

- maak opnieuw het recept dat hierboven staat maar kleur deze niet roos! zet opzij
- verwarm de oven op 175°C
- haal de roze cake uit de koelkast en haal er de plastic folie af. snij er het begin en eind stukje van af
- snij de cake in plakjes die even dik zijn als je uitsteker. 


- leg alle hartjes opzij
- vet je bakvorm in en bedek de bodem met een velletje bakpapier, vet deze ook in
- bedek de bodem van de bakvorm met een dun laagje cake beslag
- steek alle hartjes in een rijtje, dicht bij elkaar in het laagje cake beslag. de hartjes mogen de bodem raken, tijdens het bakken komen ze toch omhoog


- giet de rest van het cake beslag in de bakvorm. Vul eerst de zijkanten en dan op de hartjes. Zorg ervoor dat de hartjes goed tegen elkaar liggen zodat er geen beslag tussen valt 
- zet de bakvorm in de oven en bak 1 uur
- haal uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm
- haal uit de bakvorm en laat volledig afkoelen
- werk af met glazuur of gewoon poedersuiker


Smakelijk en fijne Valentijn!

Je kan natuurlijk de cake ook gewoon zo maken en eten. Of dit recept gebruiken voor andere feestdagen, vervang het hartje gewoon door een meer toepasselijkere vorm.

Ga je dit recept maken? Neem er dan zeker een foto van en tweet het naar @Bakelikeitshot of deel het op facebook.com/bakeitlikeitshot
Of wil je het recept gewoon delen met andere, gebruik dan zeker de 'deel' knopjes bovenaan onder de titel. Alvast heel erg bedankt!

Reacties