How to: overschot aan eiwitten en eigele bewaren

Vaak heb je in recepten enkel het eigeel of het eiwit nodig. Wat moet je doen met het andere deel? Weggooien? Na al die moeite dat de kip heeft gedaan om het ei te leggen. Bijhouden voor bij de omelet de volgende morgen? Gegarandeerd merk je pas morgen avond dat je nog een halve ei in de koelkast had liggen. Wat doe je nu?...


... Invriezen!

Ja hoor, een ei kan je invriezen. Niet in zijn geheel natuurlijk. Een volledig ei kan je in een afgesloten bakje klutsen en zo in de vriezer steken.

Eiwit

Eiwitten kun je in een afgesloten bakje vriezen of in een ijsblokjes vorm. 1 eiwit per vakje, bij mij heeft 1 eiwit twee vakjes nodig. Onthoud wel hoeveel vakjes een eiwit nodig heeft, zodat je dit met elk eiwit kunt doen en later weet 'oh, 1 eiwit zijn 2 blokje'. Als de blokjes bevroren zijn kun je deze gewoon in de vorm laten of in een plastiek zakje zodat je je vorm weer vrij hebt voor nieuwe eiwitten.
Als je eiwitten nodig hebt haal je gewoon de gewenste hoeveelheid blokjes uit de vriezer en laat een nachtje in de koelkast ontdooien.

Eigeel

Bij eigeel ligt het een beetje moeilijker. Deze kunnen niet gewoon de vriezer in. Per 100 gram eigeel voeg je 5 gram zout of suiker toe (afhankelijk van waar je ze later voor wilt gebruiken) en vries je ze in een afgesloten bakje. Label de bakjes wel op voorhand of je er zout of suiker hebt bijgedaan. 
Zelfde zoals de eiwitten, wil je deze gebruiken laat rustig ontdooien in de koelkast overnacht.

Reacties