Wat is.. Karnemelk

Karnemelk of botermelk is een vetarm, zuur en drinkbaar zuivelproduct.


Het maken van karnemelk

Vroeger werd karnemelk gemaakt in een kuip waar verzuurde room in zat die dan op een neer werd gestoten met een stok. Tijdens dit proces begint het melkvet te klonteren en als boter boven op de melk te drijven. De boter werd van de vloeistof gehaald en nu bleef men achter met karnemelk.Tegenwoordig word karnemelk in zuivelfabrieken gemaakt. Zij voegen melkzuurbacteriën toe aan magere melk waardoor de lactose word omgezet in melkzuur. En net zoals vroeger word dit er gewoon afgehaald en blijf je over met karnemelk.
De boter bovenop de karnemelk

is karnemelk gezond?

Karnemelk zit vol vitaminen en mineralen. De vitamines A en D die karnemelk bevat is belangrijk voor de groei van kinderen en voor vrouwen in de overgang. Verder bevat het nog vitamine C wat belangrijk is voor het verhogen van de weerstand en nog wat vitaminen B. Karnemelk bevat ook ijzer en calcium. Besluit, het drinken van karnemelk kan het gehele gestel van de mens verbeteren.

De strepen op het glas na het drinken

Karnemelk bestaat uit water, eiwit, zouten en melkzuur. Het melkzuur tast de eiwitdeeltjes aan zodat ze samen klonter in grotere deeltjes, duizend keer groter dan in gewone melk. Na het drinken van de karnemelk blijven deze deeltjes aan de zijkant van het glas kleven. Na een tijdje beginnen de zwaarste deeltjes eerst naar beneden te schuiven, waardoor ze de kleinere deeltjes die ze onderweg tegenkomen opzij of me naar beneden duwen. Daardoor ontstaan er mooie lijntjes op het glas. 

Zelf karnemelk maken

Neen, om zelf karnemelk te maken heb je geen kuip en stok nodig. Je kan het zelf maken door 1 lepel citroensap of azijn bij 235 ml melk te voegen en dit 5-10 min te laten staan. Of voeg 1 3/4 theelepel wijnsteenpoeder bij 235 ml melk. 

Karnemelk vervangen in een recept

Dit kan je gewoon doen door 240 ml karnemelk (wat meestal de hoeveelheid is in een recept) te vervangen met 245 gr gewone of light yoghurt of 230 gr zure room. 

Karnemelk wordt in het Engels Buttermilk genoemt

Reacties