How to: Zelfrijzende bloem maken


Tegenwoordig gebruikt m'n zelden nog zelfrijzende bloem. De meeste recepten vragen om gewone bloem en bakpoeder of bicarbonaat. Daarom is het zonde om een hele zak zelfrijzende bloem te kopen voor er maar een paar 100 gram uit te nemen en de rest in de kast te zetten. Na een tijd kan je deze niet meer gebruiken omdat de zelfrijzende werken met de tijd gewoon vergaat. 

Zo kan je zelfrijzende bloem maken:

Per 250 gram gewone bloem gebruik je 2 theelepels bakpoeder, dit is gelijk aan 10 gram.

OF

Per 250 gram gewone bloem gebruik je 1 theelepel wijnsteenpoeder, wat 5 gram is en 1/2 theelepel bicarbonaat, wat overeen komt met 2 gram.

Voeg eventueel, als het niet in het recept staat, 1/2 theelepel of 2 gram zout toe.

Zeef dit alles voor gebruik en klaar is kees.
Je hebt zelfrijzende bloem.

TIP:

Wanneer je werkt met cacao, yoghurt of karnemelk voeg je nog 1/2 theelepel / 2 gram bicarbonaat extra toe, deze hebben alle een extra hulpje nodig bij het rijzen.

Lees hier wat meer over: bakpoeder en bicarbonaat
En hier over: wijnsteenpoeder

Reacties