How to: schoonmaken met bicarbonaat


Na het schrijven van Wat is... Wijnsteenpoeder en het uitleggen van wat het is en hoe het werkt wil ik dit ook graag doen over bicarbonaat. In mijn post Wat is... Bicarbonaat en bakpoeder vertel ik jullie de werking van bicarbonaat in de keuken, in beslag. Maar bicarbonaat kan veel meer dan cupcakes en koekjes laten rijzen. Je kan er namelijk ook mee schoonmaken. Hier vind je 25 manieren om bicarbonaat te gebruiken.
In de keuken

1. zet een klein doosje of kommetje met bicarbonaat in de koelkast, vriezer of keukenkast en het houdt alle vieze geurtjes buiten.

2. strooi een bodempje in je vuilbak en een beetje in je vuilzak en de geurtjes blijven weg.

3. gebruik bicarbonaat en een vochtige doek om het aanrecht weer proper te maken. veeg daarna nog eens af met een natte doek.

4. om de geur uit metalen opbergdozen te krijgen poets je deze met warm water en bicarbonaat. als de geur blijft vul de doos met warm water en bicarbonaat en laat overnacht staan.


5. voor zilver te poetsen maak een pasta van drie delen bicarbonaat en èèn deel water. smeer de pasta op het zilver, spoel af met warm water en droog af met een zachte handdoek.


6. voor potten met aangekoekt eten, bestrooi met bicarbonaat en vul met warm water. laat staan overnacht en het eten zal makkelijker loskomen.


7. was groenten en fruit in een sopje van bicarbonaat en water om restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.In de badkamer

8. om hardnekkige vlekken te verwijderen gebruik een pasta van drie delen bicarbonaat en èèn deel water. smeer de pasta op de vlek, laat drogen en veeg proper.

9. los wat bicarbonaat op in water om kammen en borstelt proper te maken.

10. giet wekelijks 60ml bicarbonaat in de afvoer om opstopping te voorkomen, spoel daarna de afvoer telkens goed door met warm water.

Rondom het huis

11. voor het verwijderen van vlekken uit een tapijt bestrooi met bicarbonaat en laat zeker 15 minuten intrekken. stofzuig daarna het tapijt af. herhaal als de geur blijft.

12. om urine geur uit je tapijt te halen bestrooi met bicarbonaat en stofzuig daarna de tapijt. doe dit tot de geur helemaal verdwenen is.

13. bedek de bodem van een asbak om de geur te minderen.

14. bestrooi kattenzand in een kattenbak met bicarbonaat tegen de geur.

15. om een hond snel proper te maken of om de 'natte hond' geur uit je hond te halen bestrooi met bicarbonaat en borstel het daarna weer uit.

16. als je met eten of drinken gemorst hebt op je tapijt, kuis deze uit zoals je normaal zou doen. bestrooi dan met bicarbonaat en stofzuig de tapijt. dit verkleint de kansen dat er een vlek in je tapijt komt of er vieze geuren achterblijven.

17. kinderspeelgoed kan schoongemaakt worden in èèn liter water met 60ml bicarbonaat. spoel daarna af met proper water.

18. ik kan bij hoog en laag niet opkomen hoe deze vlekken heten! ze komen van deuren die over de grond schuren of mensen die slenteren of meubilair dat wordt verschoven. bestrooi ze met bicarbonaat en veeg af met een warme vochtige doek.

In de was

19. vervang de helft van de dosering waspoeder met bicarbonaat om je kleren fris te houden.

20. om vet vlekken uit je kleren te krijgen gebruik bicarbonaat bij het wassen of behandel de vlekken eerst met een bicarbonaat pasta (drie delen bicarbonaat, èèn deel water).

Tuin en garage

21. om vet vlekken van de grond te verwijderen bestrooi met bicarbonaat en veeg af met een warme vochtige doek.

22. om verbrand voedsel van een grill te krijgen bestrooi deze met bicarbonaat en leg in warm water. na een paar uur komt het eten er van zelf af.

23. tuinmeubelen kunnen makkelijk proper gemaakt worden met een sopje van èèn liter water en 60ml bicarbonaat.

24. kinderzwembadje kunnen proper gemaakt worden met water en bicarbonaat.

25. voordat je je kampeer spullen opbergt bestrooi met bicarbonaat tegen geurtjes. 

Laatste tip, in de supermarkt kan je bij de schoonmaak spullen een zak kopen die Soda heet. Ik weet dat mijn moeder deze gebruikt voor het ontstoppen van de afvoer, maar zij gooit er gewoon heel de zak in. Als je meer met bicarbonaat wilt schoonmaken is het voordeliger om Soda te gaan halen. Deze is sterker voor de echte extreme vlekken en geuren. Of je deze soda in beslag of deeg kunt gebruiken?.. ik denk van niet. 

Reacties

  1. soda is prima en maakt veel schoon maar pas wel op dat het niks opvreet zoals aluminium

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten