Wat is... wijnsteenpoeder


Tegenwoordig kom je in recepten meer en meer cream of tartar tegen. Wat is dit nou? In het Nederlands vertaalt is dit wijnsteenpoeder of in een moeilijk woord: Kaliumwaterstoftartraat, dit is een bijproduct bij het maken van wijn. Druiven hebben van natura wijnsteenzuren, deze komen vrij in de wijnvaten tijdens het fermentatieproces en vormen een poeder, wijnsteenpoeder. Wijnsteenzuur vormen de zuren in de wijn, het zorgt er ook voor dat het controleren van de zuurtegraad makkelijker gaat en het zorgt ervoor dat wijn lange tijden goed blijft. 


Wijnsteenpoeder is èèn van de ingrediënten in bakpoeder, ook al is het een zuur je kan het droog gebruiken met bicarbonaat (deze reageert normaal sterk op zuren, bv: azijn voor red velvet). De wijnsteenpoeder en bicarbonaat zullen pas beginnen werken tijdens het mengen onder het beslag en in de oven. Als het echt moet kan je wijnsteenpoeder vervangen met azijn, vooral bij het opkloppen van eiwitten en merengue kan je dit doen. Bij sommige recepten kan je dit ook doen als ze om wijnsteenpoeder en bicarbonaat vragen. Het beste blijft toch om gewoon wijnsteenpoeder te gebruiken, het is een beetje duur, maar je moet het maar af en toe gebruiken en altijd in kleine hoeveel heden. Als het poeder droog bewaard wordt kan het nooit slecht worden.

Note: Online is er ook wijnsteenzuur te koop, dus let er zeker op dat je wijnsteenpoeder koopt. Wijnsteenzuur heeft grotendeels dezelfde werking als citroenzuur en wordt vooral gebruikt in de geneeskunde en cosmetica industrie (haarverf). En het is een ingrediënt in mascarpone. Maar als een recept om cream of tartar vraagt is het het poeder. 


vijf manieren op wijnsteenpoeder te gebruiken:


1) Eiwitten opkloppen. voeg een beetje toe bij het opkloppen van eiwitten. Dit zorgt voor meer volume en werkt tegen uitdroging.


2) Slagroom kloppen. voeg een vleugje bij het opkloppen van slagroom zodat deze steviger wordt.


3) Stopt het kristalliseren van suiker. voeg een beetje toe bij het koken van suiker tegen het kristalliseren hiervan. Dit is beter voor het maken van snoepjes en frostings, deze worden meer creamy. 


4) Maak bakpoeder. met bicarbonaat en maismeel kan je je eigen bakpoeder maken. lees hoe hier.


5) Schoonmaken.


  • vlekken op je bad of lavabo. vul een kleine kop (ongeveer 250ml) met wijnsteenpoeder en voeg scheutje bij scheutje zuurstofwater (te koop bij de apotheek) toe om een pasta/crème te vormen. smeer uit op de vlekken, laat drogen en veeg daarna weer af. de vlekken komen er gewoon mee af
  • verwijderen van verkleuring in aluminium potten. vul de pot met water, per 1 liter water voeg je 2 lepels poeder toe. laat 10 minuten koken en spoel dan uit. de vlekken zijn weg

Reacties